כלכלת ישראל היא כלכלה איתנה ובעלת קצב צמיחה מרשים. התוצר הגולמי גבוה מזה של מדינות מפותחות רבות, וחלק גדול מהאזרחים נהנה מרמת חיים בהתאם. יחד עם זאת יש גם לא מעט נזקקים – כשלמשל על-פי נתוני הביטוח הלאומי 1 מכל 5 ילדים סובל מאי ביטחון תזונתי. אנשי פתחון לב, עמותה ותיקה המסייעת למי שידם אינה משגת, מסבירים מהן דרכי הפעולה הרצויות.
חלוקת מוצרי מזון ופריטים חיוניים נוספים
העזרה הראשונית והמידית לנזקקים היא נתינה של מוצרים בסיסיים החיוניים לקיום, ובפרט מזון. על-מנת לנצל את המשאבים באופן מיטבי, חשוב לעבוד באופן מסודר ולחלק סלי מזון, בגדים חמים לחורף, שמיכות ועוד פריטים מסוג זה למי שבאמת לא יכולים לדאוג לעצמם, מכל סיבה שהיא. הנתינה מתבססת על תרומות והתנדבות – תרומות על-מנת שאפשר יהיה לממן את רכישת המוצרים הנחוצים לנזקקים, והתנדבות על-מנת שיהיה מי שיחלק אותם פיזית לכל משפחה מעוטת יכולת, קשיש שחי בעוני, ניצול שואה וכו'.
סיוע במיצוי הזכויות
רובד משמעותי נוסף בסיוע לנזקקים הוא הנגשת מידע חשוב. אנשי עמותת פתחון לב מפעילים מרכזים שבהם ניתנת הכוונה יקרת ערך בשלל נושאים – למשל דיור, בריאות, ביטוח לאומי ועוד. המטרה היא לאפשר לכל מי שמתמודד עם מצוקה כלכלית להבין מהן זכויותיו, וכמובן איך למצות אותן: איך לקבל קצבה שמגיעה לו מהביטוח הלאומי, איך לקבל עזרה בפתרון דיור הולם, איך להתנהל מול הרשות המקומית ועוד. במקרים רבים עזרה מסוג זה כוללת גם מילוי טפסים רלוונטיים ובמידת הצורך אפילו ליווי משפטי של עורכי דין מתנדבים.
יציאה ממעגל הנזקקות
השכבה השלישית של העזרה לנזקקים, ואולי החשובה מכולן, היא קידום פתרונות שיאפשרו לאדם לצאת ממעגל העוני וכך לא להזדקק יותר לחסדי הזולת (גם אם בישראל יש המון אנשים נפלאים שמוכנים להתנדב למען אחרים, כדאי כמובן שכל אדם יוכל לדאוג לעצמו). רובד זה כולל מימון תוכניות חינוך, הכשרות מקצועיות ויוזמות המעצימות את הנזקקים ומקנות להם כלים לשיפור מצבם הכלכלי וגם כלים נוספים. כך למשל מפעילה פתחון לב תוכנית בשם תבו"ר שבה תלמידי כיתות י' במקומות שונים בארץ לומדים לשכלל מיומנויות תקשורת, לנהל רגשות, להתמודד עם מצבי לחץ ולפתח מנהיגות אישית.
בנוסף מתבצעות פעולות שונות מול הרשויות על-מנת שגם הן ייקחו חלק משמעותי יותר בקידום מי שזקוקים לדחיפה ותמיכה כדי להיחלץ ממעגל העוני.