פוליפים באף הם גידולים קטנים ולא סרטניים המתפתחים ברירית האף או הסינוסים. הם יכולים לגרום לתסמינים כמו אף סתום, חוש ריח מופחת וכאבי ראש. הטיפול כולל בדרך כלל תרופות להפחתת דלקת או ניתוח להסרת הפוליפים.
מהם פוליפים באף?
פוליפים באף הם גידולים קטנים בצורת דמעה המתפתחים ברירית האף והסינוסים. הם מורכבים מסוג של רקמה דלקתית וגודלם יכול להשתנות מכמה מילימטרים ועד כמה סנטימטרים. לפעמים הם מכונים "גידולים בשרניים". פוליפים באף אינם סרטניים, כלומר הם אינם סוג של סרטן. פוליפים באף יכולים להיגרם ממגוון גורמים בסיסיים. הסיבות השכיחות כוללות אלרגיות, אסטמה, זיהומים כרוניים בסינוסים או תגובה לגורם גירוי או אלרגן מסוים. לפעמים פוליפים באף יכולים להיגרם על ידי תרופות מסוימות כגון אספירין, איבופרופן או תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות אחרות. פוליפים באף יכולים לגרום למגוון רחב של תסמינים. אלה כוללים אף סתום, חוש ריח מופחת, נזלת, נחירות וכאבי ראש. במקרים מסוימים, פוליפים באף יכולים לגרום לחסימה חלקית של דרכי הנשימה, מה שמוביל לקשיי נשימה. טיפול בפוליפים באף כולל בדרך כלל תרופות להפחתת דלקת או ניתוח להסרת הפוליפים. תרופות המשמשות לטיפול בפוליפים באף כוללות קורטיקוסטרואידים, אנטיהיסטמינים ותרופות משחררות גודש. ניתן להמליץ על ניתוח במקרים בהם הפוליפים גדולים במיוחד או אם תרופות לא היו יעילות. בסך הכל, פוליפים באף שכיחים ויכולים לגרום למגוון תסמינים. חשוב לפנות לטיפול רפואי אם אתה חווה אחד מהתסמינים לעיל, שכן הם יכולים להיות סימן למצב בסיסי חמור יותר. הטיפול בדרך כלל יעיל ויכול לעזור להפחית את גודל הפוליפים ולשפר את כל הסימפטומים הקשורים.
תמונת תקריב של אפו של אדם המראה נוכחות של פוליפים באף
גורמים לפוליפים באף
מאמינים כי פוליפים באף נגרמים מדלקת באף ובסינוסים, אם כי הסיבה המדויקת אינה ידועה. אלרגיות, אסטמה, זיהומים כרוניים בסינוסים וסיסטיק פיברוזיס יכולים כולם לתרום לדלקת באף ובסינוסים, ועלולים להגביר את הסיכון לפתח פוליפים באף. גורמים נוספים שעלולים להגביר את הסיכון כוללים שימוש תכוף בחומרים משחררי גודש באף, עישון והיסטוריה משפחתית של פוליפים באף. במקרים מסוימים, פוליפים באף יכולים להתפתח ללא כל סיבה נראית לעין. מקרים אלו נוטים יותר להתרחש אצל מבוגרים, והם בדרך כלל תוצאה של דלקת ארוכת טווח באף ובסינוסים. לחלק מהחולים עשויה להיות גם נטייה גנטית לפוליפים באף, מה שעלול לגרום להם לפתח את המצב. למרות שפוליפים באף אינם סרטניים, הם יכולים לגרום למספר תסמינים לא נוחים ומפריעים. אם לא מטפלים בהם, הם עלולים להוביל גם לסיבוכים כמו סיכון מוגבר לזיהום בסינוסים וירידה בחוש הריח. חשוב להתייעץ עם רופא אם אתה חווה תסמינים כלשהם שעלולים להיגרם על ידי פוליפים באף. רופא יכול לאבחן את המצב ולהציע תוכנית טיפול להפחתת הדלקת ולהסרת הפוליפים.
תסמינים של פוליפים באף
התסמין השכיח ביותר של פוליפים באף הוא אף סתום או סתום. אנשים עשויים לחוות קשיי נשימה דרך האף, במיוחד בשכיבה. הסיבה לכך היא שהפוליפים יכולים לחסום את מעברי האף, מה שמקשה על תנועת האוויר. תסמינים אחרים יכולים לכלול ירידה בחוש הריח והטעם, כמו גם צליל שריקה בעת נשימה, כמו גם כאבי פנים וכאבי ראש. בחלק מהמקרים הפוליפים עלולים לגרום לתחושת מלאות בפנים ולעלייה בייצור הרירי שעלול לגרום לנזלת. אם הפוליפים הופכים גדולים, הם יכולים ללחוץ על העיניים והלחיים, מה שמוביל לכאבי עיניים ופנים. אנשים עשויים גם לחוות תחושת לחץ באף, בלחיים ובמצח. אם הפוליפים נדבקים, הם עלולים לגרום לחום, כאבי פנים והפרשה עבה וירוקה צהובה. טיפול בפוליפים באף כרוך בדרך כלל בהפחתת דלקת. זה יכול להיעשות באמצעות תרופות כגון קורטיקוסטרואידים באף או סטרואידים דרך הפה. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח להסרת הפוליפים. זה נעשה לרוב באמצעות אנדוסקופ, שהוא צינור דק וגמיש המוחדר לאף כדי לאפשר למנתח לראות את החלק הפנימי של האף והסינוסים. ניתן לבצע ניתוח גם בלייזר כדי לכווץ את הפוליפים או להסירם לחלוטין. מטרת הטיפול היא להפחית או להעלים את הסימפטומים של פוליפים באף ולשפר את איכות החיים.
תרשים של מעברי האף והסינוסים, כאשר האזור הפגוע מודגש באדום
אבחון פוליפים באף
פוליפים באף מאובחנים בדרך כלל באמצעות בדיקה גופנית של האף. הרופא יחפש נוכחות של גידולים בנחיריים וייקח היסטוריה רפואית. הרופא עשוי גם להשתמש באנדוסקופ אף כדי לבחון את פנים האף ולזהות גידולים כלשהם. הם עשויים גם להשתמש בבדיקות הדמיה כגון סריקות CT או MRI כדי לראות טוב יותר את האזור. הרופא עשוי גם לקחת דגימה של הגידול כדי לאשר את האבחנה ולשלול כל מצב אחר. הטיפול בפוליפים באף תלוי בדרך כלל בגודל ובסוג הפוליפים. ניתן לטפל בפוליפים קטנים יותר באמצעות סטרואידים מקומיים לאף, אנטיביוטיקה או אנטיהיסטמינים. פוליפים גדולים יותר עשויים לדרוש גישה אגרסיבית יותר כגון ניתוח להסרתם. הרופא עשוי גם להמליץ על שינויים באורח החיים כגון הימנעות מחומרים מגרים או אלרגנים, או שימוש במכשיר אדים כדי להפחית גודש ודלקת. חשוב לדבר עם הרופא שלך אם אתה חושב שיש לך פוליפים באף. הם יכולים לעזור באבחון המצב ולהמליץ על תוכנית הטיפול הטובה ביותר עבורך. בעזרת טיפול מתאים, ניתן לטפל בפוליפים באף ולהתמודד עם הסימפטומים.
טיפול בפוליפים באף
טיפול בפוליפים באף מתחיל בדרך כלל בתרופות להפחתת דלקת, כגון קורטיקוסטרואידים באף, אנטיהיסטמינים ותרופות אחרות. תרופות אלו יכולות לעזור לכווץ את הפוליפים ולהקל על תסמינים כמו אף סתום, חוש ריח מופחת וכאבי ראש. עם זאת, ייתכן שטיפול תרופתי לא יהיה יעיל בכל המקרים וייתכן שיידרש ניתוח להסרת הפוליפים. ניתוח להסרת פוליפים באף נעשה בדרך כלל באמצעות הליך אנדוסקופי, שהוא זעיר פולשני ואינו מצריך הרדמה כללית. במהלך הליך זה, הרופא משתמש בהיקף דק כדי לאתר ולהסיר את הפוליפים. ההליך יכול להיעשות במרפאת רופא או במסגרת חוץ ונמשך בדרך כלל כשעה. לאחר הסרת הפוליפים, הרופאים עשויים להמליץ על קורס של תרופות סטרואידיות כדי להפחית את הסיכון להישנות. במקרים מסוימים, הרופאים עשויים גם להמליץ על ניתוח לתיקון כל הבעיות המבניות הבסיסיות שעלולות לגרום לפוליפים. לדוגמה, אם הפוליפים נגרמים מחיצה סטיה, ניתן להמליץ על ניתוח לתיקון המחיצה. בנוסף לטיפול הרפואי, שינויים באורח החיים יכולים לסייע בהפחתת התסמינים ובמניעת הישנות של פוליפים באף. אלה כוללים הימנעות מחומרים מגרים כמו עשן, אבק וריחות חזקים, ושמירה על תזונה ואורח חיים בריאים. חשוב גם לשמור על מעברי האף נקיים ונטולי פסולת כדי להפחית את הסיכון לזיהום. באופן כללי, ניתן לטפל בפוליפים באף ביעילות באמצעות תרופות ו/או ניתוח. חשוב להתייעץ עם רופא אם אתה חווה תסמינים כלשהם הקשורים לפוליפים באף, כדי שיוכל להמליץ על מהלך הטיפול הטוב ביותר עבור הצרכים האישיים שלך.
מהם פוליפים באף?:
מצב | גורם | תסמינים | יחס |
---|---|---|---|
פוליפים באף | דלקת | אף סתום, חוש ריח מופחת, כאבי ראש | תרופות להפחתת דלקת או ניתוח להסרת הפוליפים |
סינוסיטיס כרוני | דלקת של הסינוסים | כאב ראש, לחץ בפנים, גודש באף, הפרשות עבות מהאף, עייפות | תרופות להפחתת דלקת או ניתוח להסרת הפוליפים |
נזלת אלרגית | אלרגיות | נזלת, התעטשות, גודש באף, עיניים מגרדות | אנטיהיסטמינים, תרסיסים לאף, אימונותרפיה |
סטה ספטום | עקמומיות לא תקינה של המחיצה | חסימת אף, קשיי נשימה, גודש, דימום מהאף | ניתוח מחיצה או ספטורינופלסטיקה |
למידע מורחב על מנתח אף אוזן גרון מומחה לטיפול בפוליפים כדאי לבדוק כאן: entpeleg.com
פוליפים באף יכולים לגרום למגוון של תסמינים לא נוחים, אך הטיפול בדרך כלל יעיל בניהולם.