מחלות לב, הידועות גם כמחלות לב וכלי דם, נותרו גורם מוביל לתמותה ברחבי העולם. הבנת הסוגים השונים של מחלות הלב, גורמי הסיכון שלהן, התסמינים, בדיקות אבחון ואפשרויות הטיפול הינה חיונית לשמירה על בריאות הלב ומניעת סיבוכים חמורים.
מחלות לב נפוצות
ישנם מספר סוגים של מחלות לב, כל אחת עם המאפיינים וההשלכות הייחודיים לה. אך קיימות מחלות לב הנחשבות לנפוצות ביותר כגון:
- מחלת לב מסתמית – כחלק מהמחלה נגרמות הפרעות בתפקוד הלב, שיכולות להגיע עד לכדי אי ספיקת לב. בעזרת בדיקת אקו לב או אקו לב במאמץ, ניתן לאבחן את הבעיה ואת חומרתה.
- הפרעות קצב לב (אריתמיה) – אנשים הסובלים מאריתמיה יחוו תסמינים של דופק מהיר וחזק, הרגשה של חוסר נוחות בחזה עם תחושה של החסרת פעימה.
- אי ספיקת לב – במקרה זה מדובר על כך ששריר הלב לא עובד בצורה תקינה ולכן כתוצאה מכן אינו מייצר כמות דם מספיקה לגוף. הסובלים מאי ספיקת לב יחושו חולשה כללית, אי יכולת לבצע מאמץ וקוצרי נשימה.
- התקף לב – מדובר באירוע מאוד שכיח שרוב האנשים מכירים, במקרה של התקף לב מתרחשת חסימה בזרימת הדם לשריר הלב וכתוצאה מכך חמצן לא מגיע ללב, מה שמלחיץ מאוד באירוע שהוא פתאומי ויכול להתרחש בכל מקום ובכל זמן.
- דלקת קרום הלב – דלקת במעטפת המקיפה את הלב נגרמת לרוב מזיהום ויראלי/בקטריאלי אך קיימות סיבות שונות ולפעמים לא ניתן לאבחן מהו הגורם. התסמינים יכללו כאבים חזקים בחזה שמקרינים לכתפיים ולגב, חום גבוה, קוצר נשימה וחולשה.
גורמי סיכון
ישנם הרבה גורמי סיכון התורמים להתפתחות מחלות לב. ניתן לסווג את הגורמים הללו לגורמים ניתנים לשינוי ולא ניתנים לשינוי. גורמי סיכון שאינם ניתנים לשינוי כוללים גיל, מין והיסטוריה משפחתית, בעוד גורמים הניתנים לשינוי כוללים בחירות אורח חיים כגון עישון, תזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית, השמנת יתר וצריכת אלכוהול מופרזת.
תסמינים אופייניים למחלות לב
הכרה בסימפטומים של מחלות לב חיונית לגילוי מוקדם והתערבות. כאבים או אי נוחות בחזה, קוצר נשימה, עייפות, פעימות לב לא סדירות ונפיחות ברגליים הם סימנים נפוצים. הבנת תסמינים אלו ופנייה לטיפול רפואי מיידי יכולים לשפר משמעותית את התוצאות ולהפחית את הסיכון לסיבוכים.
בדיקות לאבחון מחלות לב
אבחון מדויק הוא חיוני לטיפול יעיל. מספר בדיקות אבחון משמשות להערכת בריאות הלב. כדי לשלול בעיות לבבית יש לבצע אק"ג תקין (ECG או EKG), בדיקות מאמץ, אקו לב ועוד זאת לפי מצב המטופל. בדיקות אלו מסייעות לאנשי מקצוע בתחום הבריאות להעריך את מבנה הלב, ותפקודו. ומאפשרות להם לקבל החלטות מושכלות לגבי תוכניות טיפול.
טיפול
אסטרטגיות הטיפול במחלות לב משתנות בהתאם למצבו הספציפי וחומרתו של החולה. שינויים באורח החיים, כולל שינויים תזונתיים ופעילות גופנית, מומלצים לעתים קרובות. תרופות, כגון סטטינים, חוסמי בטא ומדללי דם, עשויות להירשם כדי לנהל תסמינים ולמנוע סיבוכים. במקרים חמורים יותר, ייתכן שיהיה צורך בהליך רפואי כמו אנגיופלסטיקה או השתלת מעקפים של העורקים הכליליים (CABG).
סיכום
הבנה מקיפה של מחלות לב נפוצות, גורמי הסיכון שלהן, סימפטומים, בדיקות אבחון ואפשרויות טיפול חיונית לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם. על ידי אימוץ אורח חיים בריא ללב וטיפול בגורמי סיכון הניתנים לשינוי, אנשים יכולים להפחית באופן משמעותי את הסבירות לפתח מחלות לב ולגרום לשיפור מצבם הכללי. בדיקות סדירות והתערבות מוקדמת יכולים לעשות הבדל מהותי בניהול ובמניעת החמרת המצב.