הרטבת לילה היא בעיה מוכרת ושכיחה שילדים רבים מתמודדים איתה. היא יכולה להיות מקור ללחץ ומבוכה הן עבור הילד והן עבור ההורים שלו.
הכתבה בשיתוף עם מרפאת אורולוגית ילדים – אורוקיד. את המרפאה מנהל אורולוג ילדים פרטי המתמחה בפתרון בעיות כמו, הרטבת לילה, אשכים טמירים, רפלוקס בדרכי השתן, חסימת מוצא אגן כליה ועוד.
באיזה גיל הרטבת לילה היא בעיה?
מתחת לגיל 5, הרטבת לילה די שכיחה ולרוב אינה מהווה סיבה לדאגה. בגילאי 5-7, חלק מהילדים עדיין עשויים להרטיב מדי פעם. בגילאי 7 ומעלה, הרטבת לילה מתמשכת, עשויה להצביע על בעיה ועל כן מומלץ להתייעץ עם רופא כדי לשלול מצבים רפואיים שונים וכדי לדון בהתערבויות אפשריות.
מה גורם להרטבת לילה?
הבנת הסיבות להרטבת לילה היא חיונית למציאת פתרונות יעילים. הרטבת לילה יכולה להיגרם משילוב של גורמים פיזיים, פסיכולוגיים והתפתחותיים. להלן מספר סיבות נפוצות:
-התפתחות איטית של שלפוחית השתן.
-גנטיקה
-שינה עמוקה
-חוסר בהורמון אנטי-דיורטי (ADH) המסייע להפחית את ייצור השתן בלילה.
-מצבים רפואיים כמו דלקות בדרכי השתן, סוכרת, עצירות ועוד.
-מתח, חרדה ושינויים משמעותיים בחיים.
-צריכת כמויות גדולות של נוזלים, קפאין או מזונות שמגרים את שלפוחית השתן סמוך לשעת השינה.
איך אפשר להפסיק הרטבת לילה?
להלן כמה אסטרטגיות שיכולות לעזור:
-הפחיתו את צריכת הנוזלים של ילדכם בערב, במיוחד שעה או שעתיים לפני השינה.
-עודדו את ילדכם להשתמש בשירותים באופן קבוע במהלך היום ובמיוחד לפני השינה.
-אל תנזפו או תענישו את הילד על שהרטיב את המיטה.
-וודאו שהמיטה של ילדכם נוחה ושהוא מרגיש בטוח בה. שגרת שינה רגועה יכולה לעזור להפחית חרדה ולקדם שינה טובה יותר.
האם יש תרופות להרטבת לילה?
במקרים מסוימים, כאשר התערבויות התנהגותיות ושינויים באורח החיים אינם יעילים, ניתן לשקול תרופות. חשוב להתייעץ עם רופא כדי לקבוע אם התרופה מתאימה לילד. להלן מספר תרופות נפוצות:
דסמופרסין (DDAVP):
דסמפורסין הוא הרמון המסייע בהפחתת ייצור השתן בלילה. חשוב לעקוב אחר המינון שנקבע ולעקוב אחר תופעות לוואי אפשריות, כגון כאבי ראש או בחילות.
תרופות אנטיכולינרגיות:
תרופות כמו אוקסיבוטינין יכולות לעזור להפחית התכווצויות שלפוחית השתן ולהגדיל את קיבולת השלפוחית.
אימיפרמין:
תרופה שעובדת על הרפיית שרירי שלפוחית השתן ושינוי מחזור השינה.
שילוב תרופות:
במקרים מסוימים, שילוב של תרופות עשוי להביא לתוצאות טובות יותר. הכל בהתאם להתייעצות עם הרופא המטפל. כמו כן, חשוב לזכור שתרופות יכולות לספק הקלה זמנית, אך לרוב הן אינן פתרון קבוע. שינוי בהתנהגות ושינויים באורח החיים חיוניים להצלחה ארוכת טווח בכל הקשור להרטבת לילה.
כמה מילים לסיכום…
הרטבת לילה יכולה להיות בעיה מאתגרת ומתסכלת הן לילדים והן להורים, אך בעזרת סבלנות, הבנה ויישום האסטרטגיות הנכונות, ניתן להתנהל איתה ביעילות. חשוב לדעת מתי הרטבת לילה הופכת לבעיה, להבין את הסיבות שלה וליישם פתרונות מעשיים, שכן כל אלה הם צעדים מרכזיים שיסייעו לילד להתגבר על בעיה זו. בעוד שתרופות זמינות, יש להשתמש בהן בתבונה ובהתייעצות עם גורם רפואי מוסמך.